ΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟ ΜΕΝΟΥ

ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

«Άμεση η ανάγκη έκδοσης εγκύκλιων οδηγιών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ., τελωνεία, ΚΕ.ΠΑ κλπ.) για την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας ειδικών κατηγοριών ατόμων με αναπηρία»

 

Πληροφορίες:   Φ. Μπερδέκλη

ΕΠΕΙΓΟΝ


Αθήνα:               25.02.2021

Αρ. Πρωτ.:       280


ΠΡΟΣ:        -κ. Γ. Πιτσιλή, Διοικητή ΑΑΔΕ

                     

ΚΟΙΝ:         «Πίνακας Αποδεκτών»                              

ΘΕΜΑ:      «Άμεση η ανάγκη έκδοσης εγκύκλιων οδηγιών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ., τελωνεία, ΚΕ.ΠΑ κλπ.) για την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας  ειδικών κατηγοριών ατόμων με αναπηρία»

 

Κύριε Διοικητά

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) όπως γνωρίζετε, αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της Ελληνικής Πολιτείας για θέματα αναπηρίας.

Κύρια αποστολή της είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και η προώθηση, προστασία και απόλαυση των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Ιδίως όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αυτά κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, που η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο επικύρωσε με τον Ν. 4074/2012.

Σε συνέχεια της επιστολής της Ε.Σ.Α.μεΑ με αριθ. Πρωτ. 135/29/01/2021 ζητάμε  να εκδοθεί άμεσα εγκύκλιο έγγραφο  με το οποίο να δίνονται οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ., τελωνεία κλπ.) να κάνουν δεκτές τις γνωματεύσεις των ΚΕ.ΠΑ. που είναι σε ισχύ, συνοδευόμενες από μια απλή αίτηση αντιστοίχισης  των ατόμων με αναπηρία  που η πάθησή τους  εντάσσεται στις  διατάξεις  του άρθρου 16 του ν.1798/1988, του άρθρου 74 του Ν. 4764/2020 και στις διατάξεις του  άρθρου 72 του ν. 4758/4-12-2020 (Α’ 242’) με το οποίο τροποποιήθηκε/συμπληρώθηκε το άρθρο  16 του ν. 1798/1988 και μόνο για τις πιστοποιήσεις αναπηρίας εκείνες που δεν αναγράφουν τη σχετική ένταξη των ατόμων αυτών στους δικαιούχους της προαναφερθείσας νομοθεσίας για αγορά αφορολόγητου αυτοκινήτου καθώς και για την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας.

Οι εν λόγω υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ., τελωνεία κλπ.) δεν θα πρέπει να ζητούν από τους δικαιούχους των ανωτέρω παροχών την εκ νέου εξέταση τους από επιτροπή ΚΕ.Π.Α. για την προσκόμιση νέας γνωμάτευσης, αλλά να περνάει από επιτροπή του ΚΕ.ΠΑ μόνο  ο φάκελος του ατόμου με αναπηρία και με την προβλεπόμενη διοικητική διαδικασία να γίνεται η αντιστοίχιση της πάθησης.

Κύριε Διοικητά

Με το παρόν ζητούμε από εσάς να επιληφθείτε προσωπικά και να παρέμβετε άμεσα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, για την επίσπευση της έκδοσης εγκυκλίου με  οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να διευκολυνθούν τα άτομα με αναπηρία  που απαλλάσσονται από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το έτος 2021, όπως και τελών ταξινόμησης σύμφωνα με τις διατάξεις  του άρθρου 16 του ν.1798/1988, του άρθρου 74 του Ν. 4764/2020 και στις διατάξεις του  άρθρου 72 του ν. 4758/4-12-2020 (Α’ 242’) με το οποίο τροποποιήθηκε/συμπληρώθηκε το άρθρο  16 του ν. 1798/1988.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να διευκρινιστεί με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, ότι έχει ισχύ η ήδη θεσμοθετημένη παράταση έως τις 30.06.2021 των χορηγούμενων αποφάσεων απαλλαγής προκειμένου να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι άτομα με αναπηρία ή γονείς παιδιών με αναπηρία, την ιατρική βεβαίωση αντιστοίχισης της πάθησης τους από τα ΚΕ.ΠΑ στις Δ.Ο.Υ.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας και την ενημέρωσής μας επ’ αυτών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση ΚΥΑ και διευκρινιστικής εγκυκλίου για τη χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2024

  Δημοσίευση ΚΥΑ και διευκρινιστικής εγκυκλίου για τη χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2024 ...