ΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟ ΜΕΝΟΥ

ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑΜΕΑ Ν.ΔΡΑΜΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΨΙΘΥΡΟΙ

1-      Πότε και για ποιό σκοπό δημιουργήθηκε το σωματείο ΑμΕΑ νομού Δράμας;

 

Το Σωματείο ΑμεΑ Ν. Δράμας ιδρύθηκε το 2010 και έχει ως σκοπό του, σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του, την οργάνωση, την ενημέρωση και τη συμπαράσταση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιων πασχόντων και των οικογενειών τους, που κατοικούν στη Π.Ε Δράμας. Επιπλέον, προωθεί και προάγει τη συλλογική δράση, τη συναδελφική αλληλεγγύη μεταξύ των Α.με.Α και συνεργάζεται με συγγενείς φορείς του νομού και της Περιφέρειας.

 

2-      Που στεγάζεστε και  πόσα μέλη αριθμείτε;

 

Το Σωματείο Ατόμων με αναπηρία Ν. Δράμας στεγάζεται στο πρώην στρατολογικό γραφείο Δράμας από το 2014  στο ισόγειο του κτιρίου και είναι απόλυτα προσβάσιμο για ΑμεΑ εφόσον υπάρχει  ράμπα που οδηγεί στη είσοδο του κτιρίου, έχει άνετο χώρο και διαθέτει WC ΑμεΑ. Επιπλέον είναι σε κεντρικό σημείο μέσα στην πόλη, κάτι που διευκολύνει ιδιαίτερα τα Άτομα με αναπηρία να επισκέπτονται το Σωματείο. Είναι το μοναδικό που λειτουργεί με σταθερό ωράριο όλες τις μέρες της εβδομάδας εκτος Σ/Κ από τις 9π.μ το πρωί μέχρι τις 2μ.μ. Λόγω της πανδημίας όμως, αυτή την περίοδο εξυπηρετείται το κοινό κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στο τηλέφωνο του Σωματείου 2521100379.

 Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τους εκάστοτε Υπουργούς του, για την παραχώρηση του κτιρίου στο Σωματείο ΑμεΑ Ν.Δράμας και τον Πρόεδρο της  εταιρείας Raycap κ. Αποστολίδη Κωνσταντίνο αλλά και τα μέλη της Διοίκησης, για τη συνεχή στήριξη του Σωματείου από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα.

 Η επισκεψιμότητα καθημερινά από συμπολίτες μας που αναζητούν ενημέρωση και καθοδήγηση είναι πολύ μεγάλη. Τα μέλη του Σωματείου αριθμούνται μέχρι και το μήνα Αύγουστο του 2020 σε 754. Αντιλαμβάνεσθε ότι οι απαιτήσεις είναι μεγάλες γι ’αυτό ζητούμε συνεχώς τη στήριξη των τοπικών αρχών αλλά και των ιδιωτών.

 

3-      Εν μέσω πανδημίας πραγματοποιήσατε και τις εκλογές σας με μεγάλη συμμετοχή μελών κύριε Αποστολίδη....

 

Στις 16, 17 και 18 Ιουλίου 2020 διεξήχθησαν οι αρχαιρεσίες του Σωματείου  για την ανάδειξη νέου Δ.Σ, ελεγκτικής επιτροπής και εκπροσώπων για την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με αναπηρία ΑΜΘ και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με αναπηρία. Αξίζει να αναφέρω ότι στα ψηφοδέλτια των φετινών αρχαιρεσιών, συμμετείχαν πολλοί υποψήφιοι  και πολλά νέα άτομα. Αυτό μας χαροποίησε ιδιαίτερα διότι δείχνουν το ζήλο  να ασχοληθούν ενεργά με το αναπηρικό κίνημα. Την εκτεταμένη συμμετοχή  των ψηφοφόρων, την αποδίδουμε  στη φιλοδοξία των μελών μας να παραμένει ενεργό το Σωματείο, να αποκτά ολοένα μεγαλύτερη δύναμη, εφόσον σε αυτό ενημερώνονται, εξυπηρετούνται και βρίσκουν τη συμπαράσταση και την ανταπόκριση.

Επιπλέον, η εξαιρετική οργάνωση της γραμματείας μας,  η χρησιμοποίηση όλων των τεχνολογικών μέσων  για την ενημέρωση πραγματοποίησης αρχαιρεσιών  αλλά και για όλα τα θέματα, σε συνδυασμό με  τον παραδοσιακό τρόπο αποστολής αλληλογραφίας όπως ορίζει το καταστατικό μας, συμβάλει  στην ενεργή  συμμετοχή των μελών εφόσον ενημερώνονται άμεσα.

 

4-      Ο κορονοιός ανέβαλε πολλές από τις δράσεις που είχατε προγραμματίσει. Τι σχεδιάζετε για την συνέχεια;

 

Τη φετινή χρονιά το Σωματείο συμπληρώνει 10 χρόνια λειτουργίας από την ίδρυσή του. Για το λόγο αυτό με απόφαση Δ.Σ θα πραγματοποιείτο τριήμερο εκδηλώσεων τον μήνα Μάιο με δράσεις, βιωματικές προσεγγίσεις, ομιλίες και  ενημερώσεις, όμως δυστυχώς ακυρώθηκε λόγω του covid19. Επιπλέον ακυρώθηκαν και άλλες δράσεις που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας.

Τα επόμενα σχέδια του Σωματείου αφορούν κυρίως επισκέψεις σε όλους τους Δήμους της Π.Ε Δράμας  και στα Κέντρα Κοινότητας με σκοπό την ενημέρωση, πληροφόρηση αλλά και τη συζήτηση των θεμάτων που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση λόγω της πανδημίας.

 

5-      Συνεργάζεστε με άλλους Φιλανθρωπικούς συλλόγους τοπικούς ή μη σε κοινές δράσεις;

 Το Σωματείο είναι ανοιχτό σε κάθε είδους συνεργασία με συγγενείς φορείς, με πνευματικούς, φιλανθρωπικούς, πολιτιστικούς συλλόγους, με δομές ΑμεΑ, με οργανώσεις, ομοσπονδίες, ενώσεις και γενικότερα με κάθε προοδευτικό στοιχείο  του νομού και της περιφέρειας, με σκοπό την προβολή των θεμάτων των ατόμων με αναπηρία, τη διακίνηση επιστημονικών πληροφοριών αλλά και την  πραγματοποίηση πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

6-      Ικανοποιημένος από την συνεργασία με τους δήμους αλλά και την Περιφερειακή ενότητα Δράμας;

 

Όπως με όλους τους δημόσιους φορείς, τις υπηρεσίες, τους συλλόγους και τα σώματα ασφαλείας,  έτσι και με τους Δήμους της ΠΕ Δράμας και την Περιφερειακή ενότητα Δράμας η συνεργασία είναι εξαιρετική. Συνεργαζόμαστε για κοινές δράσεις και επιλύουμε από κοινού τα προβλήματα που προκύπτουν.

7-      Ποια τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο τα άτομα με αναπηρία;

 

Σημαντικό πρόβλημα είναι η  προσβασιμότητα και αφορά κυρίως τα άτομα με κινητική και οπτική αναπηρία. Η προσβασιμότητα δίνει το δικαίωμα σε κάθε άτομο με αναπηρία, τη συμμετοχή του στη δημόσια ζωή. Ο Δήμος της Δράμας είναι ικανοποιητικά προσβάσιμος σε σχέση με άλλες πόλεις και δήμους, όμως δεν παύουμε να επιδεικνύουμε τα προβληματικά σημεία και να προτείνουμε λύσεις  πάντα σε συνεργασία με φορείς και υπηρεσίες αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού.

Η ένταξη  στην αγορά εργασίας είναι ο προβληματισμός ειδικότερα των νέων ατόμων με αναπηρία που έχουν τη θέληση και την όρεξη να εργαστούν και να νιώσουν παραγωγικοί. Πρέπει απαραίτητα η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να μεριμνήσουν περισσότερο για την επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία λαμβάνοντας και άλλα μέτρα.

Πιστεύω ότι αυτό επιτυγχάνεται πιο αποτελεσματικά εάν προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία τους δηλ. εκπαίδευση και κατάρτιση. Παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει τελευταία στον τομέα της ειδικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα.

Θα αναφέρω επίσης τη δυσκολία πολλών ατόμων με αναπηρία να διαβιώνουν αξιοπρεπώς λόγω της οικονομικής κατάστασης (πενιχρά επιδόματα και αναπηρικές  συντάξεις) και μεταξύ άλλων  την έλλειψη δομών μόνιμης στέγασης μοναχικών ατόμων με αναπηρία που δεν δύνανται να ζουν μόνα τους. Η πολιτεία οφείλει να παίρνει μέτρα με τα οποία θα εξασφαλίζει συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης και ασφάλειας, θα καταπολεμά τη φτώχεια και θα επιλύει τα προβλήματά τους.

 

 

8- Τι γίνεται με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας και τι προβλήματα δημιουργήθηκαν όλη την περίοδο αυτή λόγω κορονοιού;

Ο εγκλεισμός, η απομόνωση  και η αρνητική ψυχολογική κατάσταση των ατόμων με αναπηρία και  ιδιαίτερα των ατόμων με βαριές αναπηρίες ήταν το αποτέλεσμα από την κρίση της πανδημίας. Η  αναστολή των επιτροπών ΚΕΠΑ τριών μηνών περίπου, οδήγησε σε καθυστέρηση αξιολόγησης των ατόμων με αναπηρία από τις πρωτοβάθμιες υγειονομικές επιτροπές. Από τις αρχές του Ιουνίου όμως και μετά, λειτουργούν κανονικά με σειρά προτεραιότητας. Ειδικότερα να αναφέρω για το ΚΕΠΑ της Δράμας ότι ανταποκρίθηκε αξιόλογα σε όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο προσπαθώντας να μειώσει στο μέτρο του δυνατού την ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρία.

 

 

9- Πόσο έχει αλλάξει, ή έχει μείνει στάσιμη η αντιμετώπιση της πολιτείας προς τα ΑμεΑ, τα τελευταία χρόνια (θεσμικά, υποδομές, δομές στήριξης, κλπ.);

Τα τελευταία χρόνια η πολιτεία καταβάλλει προσπάθεια να στηρίξει τα ΑμεΑ, με νομοθετικές παρεμβάσεις και τη λήψη διαφόρων μέτρων. Ωστόσο, η κατάσταση στον τομέα αυτό παραμένει ακόμη ανεπαρκής. Οι βασικοί λόγοι στους οποίους οφείλεται η ανεπάρκεια αυτή είναι: το υψηλό κόστος, η ελλιπής ενημέρωση των ΑμεΑ και των προσώπων του περιβάλλοντός τους για τα διαθέσιμα μέσα και τη χρήση τους και η μη πλήρης αποδοχή των ΑμεΑ από το ευρύ κοινό. Ωστόσο, οι προσπάθειες που γίνονται στους τομείς αυτούς, μας επιτρέπει να διατηρούμε σοβαρές προσδοκίες για τη μείωση του αποκλεισμού, την ενίσχυση της ισότιμης αντιμετώπισης, και την κοινωνική ένταξη των ΑμεΑ.

Πέρα από τα νομικά κείμενα, η πολιτεία όσο και οι πολίτες έχουν χρέος να σέβονται τα δικαιώματα των ΑμεΑ και να προωθούν λύσεις για τα προβλήματά τους. Από μόνα τους το σύνταγμα και οι νόμοι δεν αρκούν για να λυθούν τα προβλήματά τους.

 

10- Ποιες είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο χώρο των ΑμεΑ;

 

Τα άτομα με αναπηρία και οι χρονίως πάσχοντες, έχουν μεγαλύτερο κόστος διαβίωσης λόγω της αναπηρίας και χρειάζονται φαρμακευτικές αγωγές, ιατρική περίθαλψη, συχνές ιατρικές εξετάσεις και πολλά άλλα. Τα αυστηρά μέτρα που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στις παροχές υπηρεσιών υποστήριξης, είχαν αρνητικές επιπτώσεις στη ζωές των ατόμων με αναπηρία. Τα  οδήγησε  στον κοινωνικό αποκλεισμό και στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

 

11- Ποια είναι η πρόσβαση των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας;

 

 

Ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία και των χρόνιων πασχόντων από την αγορά εργασίας έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Θα πρέπει η πολιτεία να διευκολύνει την ένταξη των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας, με την κατάλληλη προετοιμασία τους - εκπαίδευση, την επιδότηση θέσεων εργασίας και άλλα μέτρα. Είναι πολύ σημαντική η  σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Η ειδική επαγγελματική κατάρτιση, με κατάλληλα προσαρμοσμένες μεθόδους και προγράμματα, μέσα σε ειδικούς χώρους, επιδιώκει να προετοιμάσει τα ΑμεΑ να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

 

12- Τι προγραμματίζετε το επόμενο διάστημα;

 

Παρόλο το φόρτο εργασίας, θα προσπαθήσουμε το συντομότερο δυνατό να πραγματοποιήσουμε  επισκέψεις  σε όλους του Δήμους του Νομού μας,  στα κέντρα κοινότητας και σε φορείς ,για να συζητήσουμε φλέγοντα θέματα στο χώρο της αναπηρίας και να προσπαθήσουμε από κοινού να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των.

 13- Αφού σας ευχαριστήσουμε για τον χρόνο σας, θέλουμε το δικό σας μήνυμα αισιοδοξίας στους συμπολίτες μας και τη συμβουλή σας για το πώς να διαχειριζόμαστε εν μέσω κρίσης μάλιστα, τις δυσκολίες, είτε αυτές είναι οικονομικές, είτε υγείας....

 

Πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν τα ατυχήματα, οι ασθένειες και άλλοι παράγοντες, οι οποίοι προκαλούν την αναπηρία.

Κάθε άνθρωπος είναι εν δυνάμει άτομο με αναπηρία, είτε προσωρινή είτε μόνιμη. Όταν μας έρθει μια αναπηρία ή  χρόνια πάθηση, θα πρέπει να την αγαπήσουμε, διότι  πιστεύω ότι έρχεται για κάποιο λόγο που θα παίξει ρόλο στην εξέλιξη της ζωής μας, ίσως  για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι ίσως για να εκτιμήσουμε τη ζωή. Όσον αφορά τις οικονομικές δυσκολίες, θα αναφέρω εδώ το πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη της συλλογικότητας, κάτι που προωθεί και προάγει το Σωματείο ΑμεΑ Ν. Δράμας, διότι μόνον όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να προστατεύσουμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση ΚΥΑ και διευκρινιστικής εγκυκλίου για τη χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2024

  Δημοσίευση ΚΥΑ και διευκρινιστικής εγκυκλίου για τη χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2024 ...